La batalla (Souboj dramatiků) 2024

La batalla (Souboj dramatiků) 2024

8. 11. 19.00 Komedie Komedie
Jednotná cena 200 Kč
To nejlepší ze současné španělsko-jazyčné dramatiky se opět představí v soutěžním večeru scénických čtení. Čtveřice her zastupuje čtyři různé poetiky autorů střední generace i čtveřici rozličných témat. Proč a jak dnes mluvit o válkách dvacátého století? Patří sexualita lidí s hendikepem na jeviště? Jak vyprávět o oidipovské tematice? A co ještě s věčným tématem lásky? Své hry přijede do Prahy hájit trojice autorů.

Každoročně stavíme tým překladatelů, režisérů a herců pro přípravu scénických čtení, do odborné poroty zveme režiséry, dramaturgy, kritiky. V prvních dvou ročnících jsme do českého divadelního světa přivedli hry osmi španělských autorů, z nichž pět bylo nebo bude uvedeno na českých jevištích a jako rozhlasové hry. Letos představíme následující skvělé španělské autory a jejich české překladatele.

Dramatik a herec Paco Gámez přiváží do Prahy svou poslední hru, kterou vytvářel v rámci evropského projektu Krajina zmaru pro madridskou divadelní společnost LaJoven. Mezery a mlha, premiérované v lednu, scénicky reflektují některé zapomínané aspekty španělské občanské války na jedné straně, a potřebu či nepotřebu jejího připomínání mezi mladými, které zajímá spíše budoucnost. Poprvé se v rámci pražské La Batally dotkneme klíčového tématu novodobých španělských dějin díky hře, jejíž těžiště je v aktualizaci a univerzalistickém pojetí tématu. Hře, která vypráví o minulé válce s jasným záměrem promluvit o válkách dneška.

Meganormální je hra, kterou psala v roce 2022 Esther F. Carroguedas pro Národní dramatické centrum a v Madridu se stala divadelní senzací. Příval nespoutaného humoru galicijské autorky se vrhá na situace, ve kterých se střetávají společenské předsudky s prostou i syrovou upřímností. O co se tu hraje? O nic nenormálního. Lidé s hendikepem se dovolávající svého práva na sex. Manifest humanismu a lásky i upřímný útok na vlastní stereotypy, při kterém se nepřestáváme smát.

Poprvé do České republiky zavítá také dramatik, režisér a herec, který proslul svým autofikčním pojetím divadla Sergio Blanco. Snad nejuváděnější z jeho her ve světě je Thébyland, scénický výzkum tématu otcovraždy. Na jevišti se představuje alter-ego autora v dialogu s mladíkem odsouzeným za ubití vlastního otce a současně sledujeme přípravy představení na dané téma. Napětí hry vychází z fascinujícího procesu neustálého přecházení ze skutečnosti do fikce a zpět. Ve středu hry stojí příběh chlapce a jeho zoufalého činu, hlavním tématem se ale postupně stává vlastní zobrazení příběhu na divadle.

Poslední z autorů, které v Komedie přivítáme, je dramatička a režisérka Denise Despeyroux, z jejíhož rozsáhlého díla jsme vybrali její nejpřekládanější hru Jakési třetí místo. Soubor milostných setkání a minutí párů, které se jimi nikdy nestanou. Hra Amora, který své šípy neomylně posílá do protichůdných směrů, současná, neurotická a absurdní variace na očarovaný shakespearovský les.

Půlhodinové úryvky čtveřice her budou přeložené čtyřmi překladateli a představeny publiku formou scénických čtení připravených čtyřmi divadelními režiséry. Ti všichni budou společnými silami soupeřit v ringu jeviště o přízeň publika a odborné poroty.

Večer bude doprovozen hudební a gastronomickou ukázkou španělské kultury.
 
Před večerem scénických čtení proběhne debata se španělskými dramatiky a zvláštním hostem, rozhlasovým redaktorem a znalcem španělského divadla Danielem Galindo, autorem populárního pořadu LaSala, který vysílá Španělský národní rozhlas.
 
La Batalla – Souboj dramatiků je společný projekt pražského Institutu Cervantes a Městských divadel pražských. Kurátor večera Petr Gojda, umělecká supervize Simona Petrů.


partneri/instituto-cervantes-logo-black-and-white.png

Obsazení

Tvůrčí tým

A co dál...

ABC

Hamlet

William Shakespeare
Tragédie myšlení a činu, kde si lež hraje na pravdu, zrádci na přátele a vrah na dobrého vládce.
6. 11. 19.00 ABC
Od 200 Kč do 360 Kč

7. 11. 10.00 ABC Pro školy
 

17. 12. 19.00 ABC
Od 200 Kč do 360 Kč
ABC

Revizor

Nikolaj Vasiljevič Gogol
Taky vám slova audit a finanční kontrola zrychlují tep? A co třeba revize? A Revizor? Ten náš – REVIZOR ON ICE! – vám polechtá bránice. A možná opotí pleš. Nebo posune tupé?
31. 10. 19.00 ABC
Od 200 Kč do 360 Kč

19. 12. 19.00 ABC
Od 200 Kč do 360 Kč
ABC

Zítra swing bude zníti všude

Martin Vačkář , Ondřej Havelka
Hudební komedie z poválečné swingující Prahy s orchestrem Melody Makers.
29. 10. 19.00 ABC
Od 200 Kč do 490 Kč

24. 11. 15.00 ABC
Od 200 Kč do 490 Kč

25. 11. 19.00 ABC Zadáno