Michaela Zakuťanská: Ti druzí

Michaela Zakuťanská: Ti druzí

20. 9. 19.30 Komedie Komedie
Jednotná cena 250 Kč
Délka představení 1 hodina bez přestávky

Textová koláž, informační tok, či dokonce informační útok, který se na lidi valí každý den prostřednictvím internetu a médií. Je to babylonský zmatek informací, které jsou komoditou budoucnosti.

Koláž textů ze dvou protichůdných táborů, které se navzájem nenávidí a označují za dezinformátory a dezoláty. Snaha nalézt východiska ze současného marasmu. Je to hypnotická halucinace, duchovní cvičení.

Hlavním hrdinou je androgyn, člověk se dvěma hlavami a dvěma těly, kterého museli bohové rozseknout, protože se obávali jeho nesmírné síly a vzpurnosti. Od té doby, co se zabývá svou rozpolceností a hledáním druhé poloviny, zeslábl. Rozpolcenost člověka oslabuje, stejně jako ho oslabují témata války, přepolarizování světa, velkého resetu, života v neustálém strachu ze ztráty práce či peněz, což člověku neumožňuje dělat to, čím se liší od zvířat, rostlin a nerostů, a to je schopnost tvořit.

Rodíme se do otroctví, cestou ven je možnost stát se člověkem.

Představení je součástí 31. ročníku festivalu alternativy …příští vlna/next wave…
www.nextwave.cz

Fotogalerie

Michaela Zakuťanská: Ti druzí
Michaela Zakuťanská: Ti druzí
Michaela Zakuťanská: Ti druzí
Michaela Zakuťanská: Ti druzí

Obsazení

  Lenka Barilíková
  Kamil Mikulčík

Tvůrčí tým

Režie a hudba Jozef Vlk
Scéna Ján Ptačin
Pohybová spolupráce Stanka Vlčeková
Chránění/uvěznění v „antisenzorické“ vaně

Michaela Zakuťanská opět předvedla ve svém textu Ti druzí zájem o intertextuální, interpretačně otevřené a zejména mnohovrstevnatá textová libreta, plná ironického humoru a odkazů na různé společensko-politické fenomény, které v tomto případě reflektuje i prizmatem antického náboženství, a na které se zaměřuje i ve své filosofii. Zmíním více či méně zjevné odkazy na např. několik Platónových dialogů, stejně jako na mýtus o prvním lidech, kteří měli čtyři nohy, čtyři ruce a dvě hlavy. Kvůli jejich síle je bohové rozdělili na dvě poloviny, aby byli slabší a lépe manipulovatelní. To bylo inspirativní, zdá se, i pro choreografický a režijní klíč tvůrčí dvojice Jozef Vlk a Stanislava Vlčeková.

Člověk se v této inscenaci stává předmětem, strojem. Tvůrci i díky sugestivní hudební kompozici Jozefa Vlka vytvoří už od počátku inscenace přechod z jakéhosi abstraktního světa prvních bohů do konkrétnější světa korporátů, v němž člověk neztrácí jen své soukromí, ale také sám sebe. Jako by lidská subjektivita byla potlačena na minimum. I když performeři hovoří o sobě jako o postavách – Lenka Barilíková jako hypnotizérka a Kamil Mikulčík jako básník – jsou spíše komentátory či vypravěči fragmentárního příběhu s reportážními prvky, v němž zastupují několik bezejmenných postav. Objektivizaci člověka napomáhá také univerzální a bezpohlavní kostým obou účinkujících – bílé košile a černé kalhoty -, který podporuje celkové vyznění, že dva performeři a na scéně přítomna vana plná vody a dva mikrofony jsou jen galerijně osvětleným objektem či instalací na černém pozadí. Ve scénickém řešení Jána Ptačiny, stejně jako v režii Jozefa Vlka rezonuje minimalismus, který lahodí oku diváka svou čistotou, čímž vybízí diváka k asociativnosti a vnitřnímu ponoru do množství naznačených témat a beznadějných pocitů dneška. Noří se stejně jako umělci ve vaně.
Alexandra Rychtarčíková
Michaela Zakuťanská: Ti druzí
Michaela Zakuťanská: Ti druzí
Michaela Zakuťanská: Ti druzí
Michaela Zakuťanská: Ti druzí

A co dál...

ABC

Hamlet

William Shakespeare
Tragédie myšlení a činu, kde si lež hraje na pravdu, zrádci na přátele a vrah na dobrého vládce.
17. 9. 19.00 ABC
Od 180 Kč do 350 Kč

2. 10. 19.00 ABC
Od 200 Kč do 360 Kč

3. 10. 10.00 ABC Pro školy
 
ABC

Revizor

Nikolaj Vasiljevič Gogol
Taky vám slova audit a finanční kontrola zrychlují tep? A co třeba revize? A Revizor? Ten náš – REVIZOR ON ICE! – vám polechtá bránice. A možná opotí pleš. Nebo posune tupé?
29. 9. 19.00 ABC
Od 180 Kč do 350 Kč

31. 10. 19.00 ABC
Od 200 Kč do 360 Kč
ABC

Zítra swing bude zníti všude

Martin Vačkář , Ondřej Havelka
Hudební komedie z poválečné swingující Prahy s orchestrem Melody Makers.
5. 10. 19.00 ABC
Od 200 Kč do 490 Kč

29. 10. 19.00 ABC
Od 200 Kč do 490 Kč

24. 11. 15.00 ABC
Od 200 Kč do 490 Kč