Nové tváře v našem souboru

Nové tváře v našem souboru

S novou sezónou se náš soubor rozrůstá o nové členy – opět budeme mít kmenového režiséra a přibydou i nové herecké tváře.
Na pozici kmenového režiséra Městských divadel pražských nastupuje Marián Amsler, který už v minulosti připravil pro naše divadla tři inscenace. Nejprve to byl úspěšný muzikál Lazarus v Komedii, následovalo drama Yerma v Rokoku a nejnověji potom divadelní adaptace tetralogie Geniální přítelkyně v ABC. I v téhle sezóně se můžete na inscenace v jeho režii těšit. Na tu první jménem Orlando už na konci října.

Herecký soubor se rozrůstá o dva Tomáše. Tomáš Dalecký se našim divákům poprvé představil už loni jako Michal v Panu Polštáři. V druhé polovině sezóny si potom zahrál ve dvou ukrajinských projektech – Zapomenutou cestou Praha–Lvov a Kniha nocí. Tomáš Pavelka vstupuje na prkna Městských divadel pražských v této sezóně a diváci jej poprvé uvidí jako Horáce Giddense v inscenaci Lištičky, která má premiéru už 21. září.

Marián Amsler
Vystudoval divadelní dramaturgii a následně doktorandské studium v oboru divadelní režie na VŠMU v Bratislavě. Je spoluzakladatelem a režisérem Divadla Letí v Praze, působil jako umělecký šéf HaDivadla v Brně (2010–2014) a Divadla Astorka v Bratislavě (2015–2018). Jako host režíroval v mnoha slovenských a českých divadlech (Slovenské národní divadlo, Národní divadlo, Národní divadlo Brno, Divadlo Aréna, Divadlo Astorka, Divadlo Andreja Bagara v Nitře, Slovenské komorní divadlo v Martině, Mestské divadlo Žilina, Dejvické divadlo, Divadlo Petra Bezruče, Klicperovo divadlo a další). Za své inscenace Čechovových her Platonov a Ivanov získal dvakrát ocenění DOSKY v kategorii Objev sezony. Inscenace Platonov byla oceněna na studentských festivalech včetně mezinárodních. V kategorii Nejlepší režie získal DOSKY za inscenaci Pohania (Slovenské národní divadlo, 2012) a adaptace Bergmanova filmu Fanny a Alexander v jeho režii získala DOSKY za Nejlepší inscenaci sezony (Slovenské národní divadlo, 2016). Inscenace Vyhnání Gerty Schnirch v HaDivadle získala v roce Cenu divadelních novin za režii. Třikrát byl nominován na cenu Nadace Tatrabanky a za inscenaci Plantáž byl v roce 2010 jejím laureátem. Do roku 2024 působil jako docent a pedagog režie na bratislavské VŠMU. Od září 2024 se stal pedagogem na DAMU.

Tomáš Dalecký
Absolvoval Katedru činoherního herectví DAMU. Ještě jako student gymnázia působil v Městském divadle Brno, kde si zahrál v inscenacích Zamilovaný Shakespeare, Bítls, Ostrov pokladů, Donaha!, Romeo a Julie ad. V Divadle DISK účinkoval např. v inscenacích Perplex, Žebrácká opera aneb Kauza vyližmetr nebo U Hitlerů v kuchyni, hlavní roli měl v inscenaci Sestra podle románu Jáchyma Topola. Diváci jej mohou znát ze seriálů Osada a TBH nebo z filmů Smečka, Střídavka, Uzly a pomeranče. Je členem kapely Panracek. Skládá hudbu k divadelním inscenacím, např. Perplex a Chladné dítě (DISK), Den opričníka (Divadlo DPM), Pan Polštář (MDP), Vyhubyt (Klicperovo divadlo).

Tomáš Pavelka
V roce 1994 absolvoval DAMU, obor Činoherní herectví. Tři roky působil v Činoherním studiu v Ústí nad Labem. Zde nastudoval např. Hráče v režii Michala Langa. Další tři roky působil v Činoherním klubu, kde hrál např. v inscenaci Zabiják Joe. Byl jedním ze zakládajících členů CD94. Následovalo 13 let ve Švandově divadle, kde účinkoval v inscenacích Mein Kampf či Protest. Od roku 2016 do roku 2024 byl v angažmá v Divadle na Vinohradech (Škola žen, Konec masopustu). Spolupracuje s Českým rozhlasem, načetl Prašinu Vojtěcha Matochy a Sestru Jáchyma Topola. Věnuje se výuce herectví na DAMU.